Після безлічі спроб, як вдалих, так і не дуже, я знайшла простий і надійний спосіб зав’ялити та зберегти томати.
Вибираємо добре визрілі, невеликого розміру та м’ясистої консистенції томати. Підійдуть як червоні, так і малинові чи жовті.
Хочу зазначити, що будь-які томати будуть смачні – не обов’язково м’ясисті та стиглі. Трохи недостиглі, із зеленими відтінками теж підійдуть і будуть менш солодкими, що важливо для людей, які стежать за рівнем цукру та вагою.
Можна використовувати і великі помідори, обрізавши боки так, щоб знизу часточки залишалася шкірка. Обрізані частини великих помідорів можна використовувати для інших консервів або приготування соку.
Серединки томатів вибираємо чайною ложкою. Місце прикріплення томату до стебла я не вирізаю, тому що це не впливає на кінцевий результат — все висушується і не відчувається, заощаджуючи час.
Спробувала сушити і з серединами, і без них. З серединками томати смачніші. Щоб усунути зайву вологу, можна просто порушити цілісність половинок ложечкою і злити рідину, якщо томати дуже соковиті.
Томати посипаємо сіллю та травами. Солі потрібно трохи — так смачніше. Уявіть, що це салат, і посипте солі менше, ніж ви використовували для салату. Можна використовувати суміші солі з часником, щоб потім не додавати часник у банку. Але зі свіжим часником смачніше.
Трави мають бути свіжими — сухі при сушінні горітимуть, з’явиться неприємний запах і гіркота. Я використовую суміш з базиліку, орегано, м’яти та петрушки.
Відправляємо томати в сушарку на 10:00 при температурі 75 градусів. У процесі можна перебирати часточки, відбираючи раніше, що висохли. Я цього не роблю — пересохлі часточки в загальній масі в банку вбирають вологу, що бракує, і все стає нормально.
Визначити готовність можна так: дістаньте часточку і пам’ятайте пальцями — вона повинна бути гнучкою та еластичною, а при натисканні не повинно виділятися соку. Важливо враховувати, що в гарячому та холодному вигляді залишкова рідина поводиться по-різному, особливо за таких температур. Охолоджені часточки легше перевірити.
Охолоджуємо томати і складаємо в сухі чисті баночки, пересипаючи нарізаним часником. Я складаю все в одну велику банку для рівномірнішої консервації. У банку обсягом 1,5 літри вмістилося 10 кг томатів.
Заливаємо банку маслом — сумішшю оливкової та соняшникової. Можна використовувати олію холодного віджиму, заливаючи холодним маслом.
Заповніть банку до верху та закрийте негерметично. Зберігайте консерви у холодильнику не більше 3 місяців. Я волію не зберігати так довго.
Я використовую інший спосіб: заморожую томати. Банку простоїть у холодильнику 2 тижні, потім я сіллю масло — воно вийде ароматним і смачним, ідеально для салатів. Томати розкладу по формах або пакетах і відправлю в морозилку.
Чи сподобався вам рецепт? Напишіть у коментарях. Буду рада вашим рекомендаціям!
👉👉Підпишіться на наш 👉телеграм 👈, щоб першим дізнатися всі новини❗️❗️❗️